Stoppakriget.nu

Amerika som världsmakt

Amerika

Amerikanska presidenters fotspår

När världens mäktigaste man och president ska väljas i USA är det inte bara där folket håller andan när de inväntar valresultatet, det gör man i resten av världen också. I lång tid har USA styrt skutan när det kommer till ekonomi och säkerhet i världen och den person som folket väljer har stora skor att fylla. När George Washington valdes som landets första president 1789 skulle han sitta kvar till 1797. Det var inte en enkel uppgift som landets första president fick. Efter många år med krig hade USA höga skulder och det var det första som Washington fick ta tag i. Ett nytt myntsystem grundades och myntenheten bestämdes till dollar.

Presidenter kommer och presidenter går och på andra sidan Atlanten är Donald Trump nummer 45 i raden av presidenter. Han har två roller. Dels är han statschef och dels är han regeringschef. En president i USA kan sitta i åtta år och det betyder att vid nyval efter fyra år finns det möjlighet till fyra år till. Efter det måste en ny president väljas. Dock har det inte alltid varit så. Innan 1951 kunde en president sitta längre och en av de mest populära av dem var Franklin D Roosevelt. Han satt som president från 1933-1945. Vi har valt att nämna fyra presidenter i denna artikel, vilka har haft ett stort internationellt inflytande.

Abraham Lincoln

En av de mest älskade presidenter i USA genom tiderna är Abraham Lincoln. Hans kamp att befria slavarna gav till slut resultat och emancipationsproklamationen 1863 befriade de slavar som fortfarande befann sig i de södra staterna. 1865 kom “The Thirteenth Amendment” som skulle förändra USA och gå till historien i det att slavhandel förbjöds och alla människor hade rätt till att fritt leva under samma lag i USA. Abraham Lincoln skulle möta ett grymt öde inte så långt efter. Tydligen var inte alla lika begeistrade och sydstataren John Wilkes Booth mördade Abraham Lincoln under ett teaterbesök den 14 april 1865. Lincoln, USA:s 16:e president, har gått till historien som en förkämpe för allas lika värde.

John F Kennedy

John F Kennedy är kanske en av de mest kända presidenter som har flyttat in Vita huset i Washington. Han var den 35:e presidenten i raden under åren 1961–1963. När amerikanerna pratar om Kennedy och vad han betydde för dem så görs det med beundran och en nästan helgonlik förklaring. Han förespråkade ett samhälle utan korruption och var en stark förkämpe för alla amerikaner oavsett vilken hudfärg man hade. Han är känd för sina tal och ett av de mest sedda talen någonsin är det han höll när han blev svuren in som president 1961. Kennedy mötte samma öde som Lincoln och mördades i Dallas den 22 november 1963.

Ronald Reagan

Det var ingen lätt uppgift för Ronald Reagan att ta över när han valdes in som den 40:e presidenten 1981. Många av oss skakade kanske lite på huvudet och undrade hur det skulle gå – en före detta skådespelare från Hollywood? Det skulle visa sig att han var en duktig politiker. Han bidrog bland mycket annat till det kalla krigets slut och valdes om som president 1984 med en klar majoritet av 49 stater av 50 möjliga – en överlägsen seger. Hans tal i Berlin när muren föll ger en klar bild av vad han stod för som den motståndare av kommunismen han var. Reagan utsattes för mordförsök 1981 men den här gången överlevde presidenten.

Donald Trump

Det är kanske ingen slump att presidenter lever ett farligt liv. De har en stark vilja att förändra på ting och så har även Donald Trump, USA:s 45:e president. Inte alla är med på hans agenda och diskussioner i media ligger på högtryck. Det är lite tidigt att säga om Donald Trump kommer gå till historien som en av de mest inflytelserika presidenterna. Han gör intryck och gjorde det även innan han blev president. Till stor del beror hans framgång på en skicklighet att använda media. Han har en vana av detta efter sin erfarenhet inom underhållningsbranschen. Hur hans presidentskap kommer arta sig framöver återstår ännu att se.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *