Stoppakriget.nu

Amerika som världsmakt

Amerika

Innebär Trump slutet på den amerikanska eran?

USA har just den nu den mest kontroversiella presidenten någonsin, Donald Trump. Redan innan valkampanjen startade i USA år 2015 ryktades det om att denna fastighetsmogul skulle bli en av kandidaterna för det republikanska partiet. Landet törstade efter en ledare som stack ut från mängden och som kunde ta Amerika i en annan riktning än det mönster som tidigare hade följts. En stor del av den amerikanska befolkningen hade tröttnat på den politik som förts tidigare och kände sig redo för en förändring, en stor förändring. Donald Trump sågs till en början som kampanjens pajas men ju mer tiden gick, desto mer populär blev han.

Det var faktiskt inte många analytiker som ens trodde att Trump skulle lyckas bli vald som republikanernas kandidat. Men det lyckades han med och hela valkampanjen blev sedan ett enda långt spektakel där ingen kunde tro att Donald Trump skulle sluta som segrare och sväras in som USA:s 45:e president. Detta skulle komma att bli en chock för många av USA:s invånare och så småningom leda till stora demonstrationer i landet. Det var svårt för många demokrater att acceptera att det var denna person som skulle komma att leda landet framöver och klyftan mellan demokrater och republikaner är nu större än vad den någonsin har varit i USA.

Vallöften

Anledningen till att Donald Trump tillslut segrade berodde mycket på de vallöften som han predikade om under valkampanjen. Många av dessa var mycket kontroversiella och utmärkande. Löftena pekade i en mycket konservativ riktning, dock utlovades många löften som aldrig tidigare hade hörts sägas av en amerikansk president. Bland annat var och är Trump mycket kritisk till invandring och han pratade mycket om konstruktionen av en mur mellan Mexikos och USA:s landgräns. Han ansåg att invandrare från Mexiko tog med sig våld och kriminalitet in i USA. Han ansåg också att invandrare från Mellanöstern tog med sig extremism och terrorism in i landet och detta ville han stoppa.

Infriade vallöften

När Trump väl hade svurits in som president väntade alla på om han verkligen skulle infria alla dessa kontroversiella vallöften och detta var någon som han började med ganska omgående. Det första stora löftet var att införa en ny skattereform. Han införde sänkt bolagsskatt från 35 till 21 procent och en ny maxgräns på 37 procent för inkomstskatt. Under valkampanjen pratade Trump mycket om att han ville införa någon form av inreseförbud för muslimer. När han sedan blev president infriade han även detta löfte som mötte en enorm kritik. Till en början var reglerna mycket hårda men efter kritiken och en del juridiska processer lättades inreseförbudet något.

Sanktioner

Under 2018 valde Donald Trump att avsluta det kärnvapenavtal som USA, Iran och resten av världen arbetat flera år på att fastställa. Detta avtal skulle gå ut på att hindra Iran från att framställa kärnvapen och i gengäld skulle de sanktioner som införts mot landet lättas. Nu valde alltså att Trump att avsluta detta avtal samt att införa nya mycket hårda sanktioner mot landet. Han varnade dessutom resten av världen om att alla länder som fortsatte att bedriva handel med Iran skulle straffas på olika sätt. Många länder har nu fortsatt att bedriva sin handel med landet eftersom Iran menar att de vill fortsätta avtalet men utan USA.

USA:s roll i världspolitiken

Nu är frågan vad som håller på att ske med USA och landets roll som en ledande världsmakt. De steg som Donald Trump har tagit har satt hela världen i gungning och ingen vet riktigt vad som kommer ske härnäst. Trump beskrivs som enormt oberäknelig och hans politik går främst ut på att sätta USA i första hand. Till vilket pris som helst vill han genomföra sin politik som han menar på ska “make America great again”. Frågan är hur detta kommer påverka USA:s plats i världspolitiken och hur landet kommer påverkas inbördes. Under Trump har arbetslösheten sjunkit till den lägsta sedan 50-talet, vilket naturligtvis är en mycket positiv utveckling för USA.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *