Stoppakriget.nu

Amerika som världsmakt

Amerika

Kritik mot USA:s utrikespolitik

Den ledande världsmakten USA har under decennier varit en stor aktör på den utrikespolitiska arenan. De har haft ett finger med i spelet i många stora globala konflikter och många gånger har deras utrikespolitiska drag starkt ifrågasatts av omvärlden. USA har länge haft en attityd där de har ansett sig ha rätten att ta de beslut som de har ansett vara till fördel för sitt land och övriga världen. Många gånger har de även tagit utrikespolitiska beslut som grundats i att de har ansett sig behöva agera för att sätta stopp för vissa processer. Trots kritiken har de agerat genom att starta krig i olika former världen över.

Vissa av dessa beslut och aktioner har ifrågasatts hårdare än andra och några av dessa beslut har lett till många spillda människoliv runt om i världen. Både civila och soldater har fått sätta livet till i landets jakt på att dominera världspolitiken och förbli en stormakt. Några av dess utrikespolitiska kritiserade drag är bland annat atombomben över Japan, Vietnamkriget, invasionen av Irak och mordet på Saddam Hussein samt det så kallade kriget mot terrorism i Afghanistan och Pakistan och på Guantánamobasen. På senare år har även president Donald Trump stått för en hel del kontroversiella militära aktioner såsom den uppiskade stämningen mellan USA och Nordkorea.

Atombomben

Det anses av de flesta att slutet på andra världskriget skedde för av att USA beslutade att sig för att använda det första kärnvapnet i världshistorien. Den 6 augusti och 9 augusti år 1945 beslutade USA:s då rådande president Harry S. Truman att släppa den mycket omtalade atombomben över de två japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Totalt miste cirka 300 000 människor livet i direkt anslutning till bomben och hälften av dessa avled under det första dygnet. Än idag, 70 år senare, dör människor till följd av dessa bomber i cancer och andra följdsjukdomar som kontamineringen ledde till. Detta var alltså ett beslut som fortfarande än idag kritiserats hårt av omvärlden.

Kriget mot terrorismen

Ett datum som har kommit att bli ett starkt riktmärke för världspolitiken är den 11 september år 2001. Två flygplan flög då in i World Trade Center i New York, ett plan störtade in i Pentagon och ett störtade på ett fält ute på landsbygden i närheten av Washington. Till en början lades skulden helt på terrorgruppen Al-Qaida och dess ledare Usama Bin Laden men på senare år har det även talats om att Saudiarabien hade delaktighet i terrordådet. Det finns även en stor del av befolkningen i USA som tror att USA själva har en delaktighet i terrordådet. Allt för att berättiga kriget i Mellanöstern som komma skulle.

Kritiken mot kriget mot Afghanistan och Irak

Till en början ansåg många att det var helt rätt beslut av USA att gå in med sina trupper i Afghanistan och Irak. USA menade på att Saddam Hussein gömde kärnvapen i Irak och att de var tvungna att ta kontroll över situationen. Några kärnvapen hittades dock aldrig och kritiken mot detta ingrepp har haglat sedan dess. Kriget med Afghanistan stötte också på patrull ju mer åren gick och bland USA:s befolkning är många starkt kritiska till denna utdragna process som inte har lett till något positivt för någon part. Fängslandet utan rättegångar av misstänkta terrorister på Guantanamobasen har även varit ett ämne som ständigt har kritiserats av omvärlden.

Donald Trump och hans konflikter

Ända sedan starten av Donald Trumps presidentskap har hans utrikespolitik varit under hård kritik. Den konflikt som verkligen gjorde att världen tvingades hålla andan var den med Nordkorea. Donald Trump sa redan under sin kampanj att han ville sätta hårt mot hårt när det gällde Nordkorea och deras kritiserade kärnvapentester. Konflikten och pajkastningen eskalerade och Trump hotade med militära angrepp om Nordkorea inte rustade ner sina kärnvapen. Idag har situationen lugnat ner sig en aning och Nordkorea har gått med på en nedrustning. Men Trumps sätt att utmana ödet är något som han verkligen har kritiserats för när världen står på gränsen till ett allvarligt kärnvapenkrig.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *